Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lance Armstrong - A Tour de France királya

2009.04.11

Teljes név: Lance Edward ArmstrongKép

Születési dátum: 1971. szeptember 18.

Születési hely: Plano (Texas, USA)

Magasság: 1,77 m

Becenév: Tour de Lance, Mellow Johnny

Amatőr csapatai:

1990–1991
1991
Subaru–Montgomery
US National Team

Profi csapatai:

1992–1996
1997
1998–2005
2009–
Motorola
Cofidis
U.S. Postal / Discovery Channel
Astana

Győzelmei:

 7x Tour de France (1999–2005)Kép 
 Világbajnok - UCI Road World Championships (1993)
 USA Nemzeti Bajnok (1993)
Clásica de San Sebastián (1995)
La Flèche Wallonne (1996)

Magánélete:

Armstrong, Lance Edward Gunderson néven született. Szülei Linda Walling és Eddie Charles Gunderson. Apja két éves korában elhagyta őket. Anyja később Terry Keith Armstronghoz ment férjhez, aki 1974-ben örökbe fogadta Lance-t. Anyja összesen négyszer ment férjhez, és minda négyszer el is vált.

Betegsége:

Az 1996-os szezonben Lance sokat gyengélkedett. Amikor egyik barátjával telefonált, furcsa ízt érzett a szájában, kimet a mosdóba és vért köpött. Ezután orvoshot fordult. Az ultrahangos vizsgálat kimutatta, hogy hererákja van. Kép Ezután különféle kezelésekkel kezelték. Volt olyan amikor nem a hagyományos kezelést alkalmazták, hogy a gyógyulás után (amire kevesebb, mint 10% esélye volt) visszaülhessen a kerékpárra. A rossz kilátások ellenére, a kemoterápiás ciklusok után, állapota javulni kezdett, majd egy év múlva gyógyulttá nyilvánították. Visszatért a kerékpársportba, és zsinórban hétszer nyerte meg a Tour de France-ot, ezzel megdöntve minden addigi rekordot. Megalapította a Lance Armstrong Alapítványt, mely a daganatos betegségben szenvedőknek nyújt támaszt. Alapítványának sárga, Livestrong feliratú karkötőjét viseli minden versenyen, hogy ezzel is felhívja a figyelmet erre a veszélyes betegségre, és az alapítványra.

Élete a kerékpár után:

Visszavonulása óta leginkább alapítványa támogatásában fáradozik. 2007-ben részt vett az Athletes for Hope jótékonysági szervezet megalapításában, amely a profi sportolókat támogatja, hogy vegyenek részt a jótékonyságban, és több Kép millió nem sportolót ösztönöz arra, hogy jelentkezzenek, és támogassák az alapítványt. Lance, hogy az állóképességét szinten tartsa, több nagy amerikai maratonon is elindul. 2009-től Armstrong visszatér a kerékpársportba az Astana színeiben, hogy népszerűsítse a rák elleni harcot. Főbb céljai, a Giro d'Italia megynyerése, és a Tour de France-on való indulás.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.